De Ierse water spaniel als jachthond

Alhoewel de Ierse Water Spaniel een jachthond ‘pur-sang’ is, wordt hij in ons land zelden bij de praktische jacht gebruikt.
Dit heeft waarschijnlijk te maken met de relatief onbekendheid van het ras. Kijkend naar de gebruiksmogelijkheden kan de Ierse Water Spaniel u echter uitstekend van dienst zijn als jachthond.

Gelukkig is er bij de Ierse Water Spaniel geen echt onderscheid tussen de werk- en showhonden zoals bij veel andere jachthondenrassen wel het geval is. Showhonden tonen in het veld hun werkende capaciteiten en enkele toppers van de jacht leveren op de show uitstekende prestaties.
De veelzijdigheid van de Ier blijkt al uit het feit dat de honden in Ierland worden ingedeeld bij werkwedstrijden voor retrievers en in Frankrijk kunnen de Ieren deelnemen aan spanieltrials. In de spanieltrials wordt het wild gezocht en uit de dekking gestoten; het werk voor het schot. De retrievers werken na het schot, zij worden ingezet om te apporteren.
De Ierse Water Spaniel is zowel voor het drijven als apporteren te gebruiken, en zijn grote jachtpassie en uitmuntende neus, zijn aanleg om ook zelfstandig te kunnen werken, zijn eigenschappen die hem tot een goede jachtkameraad maken.

In Nederland kan de Ierse Water Spaniel deelnemen aan veldwedstrijden voor spaniels. Op deze wedstrijden maken de springer – en cockers spaniels voornamelijk de dienst uit. De Ier is met zijn vacht, zijn grootte en bouw in het nadeel bij zijn kleinere spanielgenoten. De specialiteit van de Ier is het waterwerk. Doordat hij een snelle en onvermoeibare zwemmer is, is hij uitermate geschikt voor de jacht op waterwild. Door zijn vacht, zijn bouw en zijn voeten met zwemvliezen is hij een echte specialist.

Naast de praktische jacht kan de Ierse Water Spaniel deelnemen aan K.N.J.V.-proeven. Deze proeven zijn geschikt voor alle jachthonden en bootsen veelal de praktijksituaties na. In het najaar worden er door de K.N.J.V. proeven georganiseerd waarbij de veelbegeerde A-, B- en C-diploma’s kunnen worden behaald.
Een goed werkende Ierse Water Spaniel moet prima in staat worden geacht een B-diploma te kunnen behalen.

U moet er bij het werken met een Ier rekening mee houden dat hij in zijn jonge jaren erg speels is en vanaf een leeftijd van 2 jaar pas een strakkere hand kan verdragen.

Reacties zijn gesloten.