Algemene beschrijving

Een Ierse Water Spaniel is als rechtgeaarde Ier een uitgesproken individualist, opgewekt en levendig, beetje eigenwijs en bijzonder intelligent. Hij moet zeer zelfstandig kunnen werken in zwaar terrein en heeft daartoe een groot doorzettingsvermogen, een sterk lichaam en een opmerkelijk goede neus tot zijn beschikking.
De Ier is onverschillig voor moeilijkheden in het terrein of slechte weersomstandigheden. De vacht is lang genoeg om hem te beschermen tegen doornen en dergelijke.

Een Ierse Water Spaniel is een uitstekende huisgenoot. Hij is trouw, aanhankelijk, en opvallend weinig destructief wat het meubilair betreft. Een Ier kan, mits hij dit van jongs af aan gewend is, prima met kinderen overweg en is dan uitgesproken voorzichtig.
De Ierse Water Spaniel is een hond met gevoel voor humor, veelzijdig en is voor alle sportieve doeleinden te vinden. Gehoorzaamheids-, jacht- en behendigheidscursussen zijn aan een Ier wel besteed.

Over het algemeen gaat een Ier graag mee op reis. Met een ritje in de auto of naast de fiets kun je hem bijna géén groter plezier doen.
De Ier is een hond die beweging nodig heeft. Een lange wandeling heeft hij van tijd tot tijd wel nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Voor het behoud van een goede vacht is zwemmen van groot belang. Voor de Ier is dit géén probleem; hij zou wel in enkele plas willen plonsen. Een Ier is echter prima te leren wanneer hij wel en niet te water mag gaan.

De Ierse Water Spaniel stelt weinig eisen aan zijn huisvesting. Een hok geniet zijn voorkeur, zodat hij zich op zijn eigen plek kan terugtrekken. Een slaapplaats binnen of buiten (mits tochtvrij) deert de Ier niet. Als kennelhond is de Ier bepaald niet geschikt.
Een Ier past zich prima aan aan de andere dieren die zich in huis bevinden. Met name jonge Ieren nemen de goede en slechte gewoonten snel over. Veelal zal de Ier de andere dieren uitdagen om lekker te stoeien.

Een Ierse Water Spaniel vraagt een baas die gezag over hem heeft en die voldoende tijd aan hem kan besteden zodat hij zich zo veel mogelijk kan ontwikkelen.
De baas krijgt er veel voor terug: de gezellige en humoristische Ier zal veelal zijn familieleden willen behagen en zal in korte tijd kranten en pantoffels bij zijn baas afleveren.

Reacties zijn gesloten.